Wyświetlacz Maxi DOT

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • damian
    Ambiente
    • 2007
    • 178

Wyświetlacz Maxi DOT

ja rowniez mialem okazje widziec dzis ta wersje probka i mysle ze bedzie oki
    Chcesz zarobić przez internet ??

• maciej
    Drive
    • 2006
    • 68

Wyświetlacz Maxi DOT

Witam,
    Czy ktoś może już to robił i zainstalował sobie duży wyświetlacz Maxi dot w Octavi I z rocznika 2002, czy to jest wogóle możliwe?
    Pozdr.
    maciek1024

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

maciej, jjest to mozliwe ale do maxi dota jest jeszcze specjalny moduł który trzeba dołożyć koszt jego jest około 800 zł plus licznik 1600 zeta nowy

Komentarz

• yoschua
        Rider
        • 2006
        • 339

A poco ten moduł ???

Ja mam w swojej O1 Combi 4x4 wstawionego właśnie MaxiDota z Golfa IV i działa bez problemów :-)

Jedyny problem to niepasująca obudowa od Golfa do Octavii - licznik mam przełożony do swojej oryginalnej obudowy co skutkuje niedopasowaniem wypraski do górnych wskaźników - narazie nie miałem czasu nad tym popracować.

Jak ktoś zainteresowany to moge zdjęcie zrobić

pozdrawiam
        Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
        HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

yoschua, a masz kire wielofunkcyjną
          do skodovskiego maxi dota jest osobny moduł który współ pracuje miedzy innymi z kierownicą wielofunkcyjną

Komentarz

• yoschua
            Rider
            • 2006
            • 339

Nie, niemam

Moduł o którym piszesz prawdopodobnie podłacza kierownicą wielofunkcyjną do magistrali CAN tak żeby te dodatkowe guziczki działały z radiem, tempomatem i innymi funkcjami.
            Ja tego nie mam, obsługa działa jak licznika bez wyświetlacza jak i licznika z 1/2 FIS czyli połową wyświetlacza z prawego przełacznika pod kierownicą.

Immo zostało przekodowane w tym liczniku tak żeby działały stare klucze bez przerubek, tak samo z przebiegiem - wpisałem sobie prawdziwy jaki ma samochód a nie licznik, oraz przekodowane zostały prędkościomierz i obrotomierz, bo licznik pochodził defacto z diesela a ja mam benzyne.

Nie miałem czasu dłużej się bawić i dwu rzeczy jeszcze nie zrobiłem: 1. komputer nie pokazuje mi ile km zostało do stacji bezynowej - a było to ale podczas zabaw znikneło; 2. nie działa mi sygnalizacja że zostawiłem zapalone światła przy wyjętym kluczyku. Natomiast wiem że te dwie rzeczy są winą jeszcze nietakiego zakodowania pamięci w liczniku - narazie brak czasu powoduje że nie kontynuuje zabaw.

Mechanicznie jak widać na zdjęciu licznik pasuje prawie - Maskownica Skody jest troszke inna jak Golfa czy Passata - chodzi o obczar wskażników temp wody i ilości paliwa, jak i fioletową kontrolke długich świateł.

podrawiam
            Załączone pliki

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

yoschua, moduł ten steruje wyswietlaniem danych na pełnym maxi docie nie wiem jak to jest zrobione w vw i nie upieram sie to co napisałem to jest zczytane z celebrata oraz z instrukcji naprawczej tego układu z maxi dotem

Komentarz

• Nexus6
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 4847
                • Volkswagen

Zamieszczone przez yoschua
                do magistrali CAN
                ile razy można powtarzać, że w G4/Octa 1/Toledo/A3 nie ma magistrali CAN ? :diabelski_usmiech
                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• yoschua
                  Rider
                  • 2006
                  • 339

Nooooo pewnie do bulu, i jeżeli chodzi o O1 którą posiadam to owszem magistrali CAN tej na której jest radio i podobne zabawki niema. Resta magistral CAN jest, tzn PowerTrain na której jest sterownik silnika i ABS i reszta !!!
                  Zresztą z tego powodu braku własnie magistrali ComfortCAN licznik zgłasza bład.
                  Tak, czy inaczej to działa prawidłowo.

Ponieważ kolejnym krokiem będzie własnie założenie kierownicy multifunkcyjnej to za jakiś czas będe to rozgryzał.

Apropo cen to ja swój licznik kupiłem za 200zł na Allegro.

Komentarz

nie da rady przelutowac/przelozyc samych wskaznikow paliwa i oleju na plyte od golfa? wtedy by wszystko ladnie pasowalo.

...pytam bo tez namiewrzylem taki licznik, choc z half-dot'em

Komentarz

• yoschua
                      Rider
                      • 2006
                      • 339

Tutaj nie chodzi o przelutowywanie - bo tył - elektronika jest identyczna we wszystkich

To co musisz podmieniać to maskownice, i takowe możesz kupić chociażby na Allegro - szukaj tzw. Białych zegarów - Oni sprzedają też maskownice normalne czarne i takie jakbyś potrzebował.

To naco trzeba zwrócić uwagę - to do ilu jest obrotomierz, oraz do ilu prędkościomierz.

Druga sprawa na którą trzeba zwracać uwagę to fakt żeby w numerze licznika (nr referencyjny) w środku było to samo co u Ciebie. U mnie jest 920 i za takimi licznikami się rozglądałem.
                      Kolejne uwaga to dobrze by było żeby to był licznik produkcji VDO - najczęsciej takowy jest.
                      I nie może być to licznik od Audi A3 i innych taki co w polach zegarkowych ma wyświetlacze LED świecące na czerwono - te liczniki mają inny rozkład pinów w kostkach.

Komentarz

jaka maskownica bedzie pasowac, bo nie zalapalem - jakas dorabiana?

a licznik jest wystawiony tutaj:

tylko te 260km, do diesli takie robili ?

Komentarz

• yoschua
                          Rider
                          • 2006
                          • 339

No i bardzo ładny :-)
                          Jak Masz TDI i nie chcesz Pełnego wyświetlacza który właściwie będzie w pełni wykorzystany tylko z nawigacją to trzeba brać .

Maskownice o których ja pisze to są np tutaj: http://www.allegro.pl/item126861614_...y_rodzaje.html

Pamiętaj że sam zakup to jeszcze nie wszystko - aby to działało w samochodzie to musisz przekodować przynajmniej immo, zakłądam że reszta będzie pasować jak masz TDi.

Komentarz

eee, nadal nie rozumiem. Problem jest przeciez z maskownica a nie tarczami. Po co mam zmieniac tarcze ?

Tak mam TDI. Nie mam natomiast dojscia do nikogo kto bymi to przekodowal, w Aso to zrobia ?

Komentarz

• yoschua
                              Rider
                              • 2006
                              • 339

W ASO - hmmmmmm - pewnie się nie podejmą takich zabaw, ale sptytac można . . .

Tak - problem jest w obudowie, u mnie nadal nie rozwiązany

Komentarz

• djczas
                                RS
                                • 2005
                                • 9612

ASO zrobi to tylko trzeba ich przycisnąć no chyba ze sie wybierzesz do krakowa to ci zrobią bez problemów

Komentarz

ja sobie chyba odpuszcze temat, za duzo kombinacji. Kody immobilizer'a jeszcze dochodza. potem okaze sie ze licznik pochodzi z kradzione auta i przy kodowaniu online od razu wyrzuci.... VW kurna wszystko wie.

Komentarz

• wojtass
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 473

ok a jak kupię zegary bez pinu to co trzeba jeszcze zrobic Co to jest ten pin? Czy ktos z W-wy potrafi kodowac zegary abym mogł przełożyć swoje stare na nowe? Jakie najlepiej kupić zegarki Bo ja widze na allegro od Superb maja na dole mocowania, a u mnie sa po lewej i prawej stronie takie plastikowe rureczki, które się wciska i nie wiem czy te od Superb będą pasowały.
                                    Jest gość który chcę sprzedać 1/2 FIS za 200 złociszy ale bez w/w pinu. Opłaca się ?

Komentarz

Pracuję...